Pleje og vedligehold af batteri til elcykel
Hvis cykelbatteriet ikke er i god form, er en elcykel nærmest en normal cykel. Det er derfor vigtigt at du holder dit batteri stærkt og i god form. Læs med her og lær om pleje af batteriet til elcyklen. Et cykelbatteri skal have noget at leve af, og helst ikke for meget eller for lidt over lange perioder. Og så skal det holdes i kampform. Det skal kort sagt ud af sengen og bruges.

Opladning af batteri til elcykel og den daglige brug
Batteriet er som en bodybuilder. Den har brug for at vedligeholde sine muskler. Hvis den altid kun arbejder fra 60% til 100%, så træner den aldrig rigtigt musklerne under de 60 %. Og som en bodybuilder der går fra tunge til lette vægte, ja så svinder musklerne ind over tid.
Derfor skal du sørge for at holde dit batteri til elcyklen stærkt ved at bruge alle batteriets ressourcer jævnligt. Altså, du skal helst køre spændingen på batteriet ned til omkring de 20 % jævnligt, før at du lader det op igen.
Kun derved kan batteriet beholde sin maksimale styrke over længere tid. For som et menneske og en bodybuilder: De muskler, man ikke bruger, mister man stille og roligt. Du må omvendt heller ikke bruge alle kræfterne på batteriet til elcyklen og så lade det ligge i lang tid. For mister det totalt spændingen over længere tid, kan det være svært at komme i kapform igen.
Når et cykelbatteri bliver født
Et Li-Ion batteri har en livscyklus ligesom et levende væsen har. Batteriet bliver vækket til live, og en dag må det derfor også dø. Batterier bliver vækket til live første gang, de bliver sat i opladeren. Og ligesom levende væsner, betyder det, at der både skal energi og aktivitet til for at holde det i live.
Det er derfor vigtigt, at batteriet bliver holdt ved lige, og at man sørger for at holde spænding på batteriet løbende. Lidt ligesom du selv løbende har brug for næring, har dit cykelbatteri et lignende behov. Det er ligeledes vigtigt heller ikke at køre spændingen helt af batteriet. Lidt ligesom du selv skal huske at spise for ikke at falde omkuld.
Så bliver elcyklen og batteriet ikke brugt over en længere periode, skal man derfor sørge for at sætte batteriet til at lade engang i mellem. Vi anbefaler mellem 1 og 2 gange i måneden. Det kan også være en fordel at cykle en lille tur eller for eksempel tænde lyset på cyklen og lade det lyse i et par dage, så batteriet mister lidt spænding inden opladningen.
Hvordan oplader du batteriet til elcykel?
Hvordan og hvor ofte du skal lade din elcykel op afhænger meget af, hvor langt du cykler, og hvor meget af batterispændingen du bruger på en tur. Det anbefales bredt at sørge for at køre batteriet ned i spænding jævnligt før opladning. Det vil sige ned til omkring 20% batteristyrke.
Temperaturen på batteriet er det vigtigste at have i tankerne ved opladning af batteriet til elcyklen. Den bedste temperatur til opladning er mellem 10 grader og 25 grader. Er det for varmt eller for koldt, så tærer det nemlig hurtigere på cellerne i batteriet, og det mister derfor lynhurtigt styrke.
Vi anbefaler derfor at du tager batteriet helt af din cykel og tager det med ind i et tørt og tempereret lokale før opladning.
Det er også vigtigt at lade batteriet få den rette temperatur inden opladning. Har du for eksempel cyklet en lang tur, så bør batteriet hvile i en times tid før opladning. For selvom det kan føles køligt udvendigt, så er det efter brug garanteret varmere indvendigt end udenpå.
Du kan nemt selv tage batteriet af cyklen, hver gang det skal lade. Cykelbatterierne klikkes nemt af og på elcyklerne. Oftest sidder batteriet under cykelbagagebæren eller i stellet. Begge typer er nemme af tage af og sætte i igen. Og så vejer et cykelbatteri ikke meget.

Hvor lang tid tager det at lade et cykelbatteri op?
Som tommelfingerregel lader en oplader med 2 ampere netop 2 ampere op i timen. Det vil sige, at har man et batteri på 12 ampere-timer (Ah), så tager det en lader med 2Ah effekt omkring 5 timer at lade den op fra 20% spænding til 100% spænding.
Der fås også ladere med andre amperestyrker. En oplader med 4 ampere vil tilsvarende være i stand til at lade et 12 ampere-ter (Ah) batteri fra 20% til 100% på omkring 2 ½ time. Det er vigtigt at du kun bruger en oplader, der passer netop til dit cykelbatteri.
Det skal også nævnes, at batteriet kun bør lades fuldt op, hvis det skal bruges indenfor overskuelig fremtid. Ved langtidsopbevaring forlænger du levetiden på cykelbatteriet betydeligt, ved kun at lade det op til mellem 60% og 80 % spænding.

Hvordan ser du om batteriet er opladet?
Det er forskelligt, hvordan du ser, hvor meget dit batteri er ladet op, alt efter hvilken oplader og hvilket batteri din elcykel er udstyret med. Der findes nemlig mange udgaver af spændingsindikatorer alt efter hvilken type og model af batteri og elcykel. Du kan se et lille overblik over de forskellige typer af indikatorer på billederne her i guiden.
På nogle cykelbatterier er der for eksempel 4 eller 5 led lys, som lyser op, når du holder knappen på batteriet nede. Hvis der er 4 lys på og en af dem lyser, når du holder knappen nede, vil der være op til 25% strøm på batteriet. Lyser tre lamper, er der tilsvarende 75% strøm på.
Andre typer af batterier angiver i procenttal eller streger på cykelcomputeren hvor meget spænding, der er tilbage. Mange cykelcomputere giver også ret præcise beregninger for, hvor mange kilometer du kan cykle, før dit batteri er afladet.
Hvor ofte skal et batteri til elcyklen oplades?
Som nævnt tidligere er to af de vigtigste ting med et batteri til elcyklen, at der er spænding på batteriet og at det får lov til at bruge alle sine celler og holde sin styrke til live. Så har du brugt alt spændingen bør du så hurtigt som muligt oplade batteriet igen. (vær dog opmærksom på temperatur som nævnt ovenfor)
Som eksempel på opladningsrutine: Hvis man bruger 40% af batteriet på at cykle frem og tilbage på arbejde, vil det optimale brug og pleje af batteriet være at cykle frem og tilbage to gange før genopladning, og dermed gå fra 100% til 20% før man lader batteriet op.
Bruger man lidt mindre end de 40% kan det også være en fordel at bruge lidt ekstra motorhjælp på vejen hjem, så man kører spændingen lidt længere ned mod de 20%, så det dermed bliver holdt i træning. For de kræfter batteriet ikke bruger, dem mister det.
Hvor længe holder et elcykel batteri?
Mange tænker, at jo mere man bruger elcyklen jo hurtigere bliver batteriet slidt. Men det forholder sig rent faktisk ikke sådan. Et batteri har nemlig godt af at blive brugt, så længe at det holdes vedlige med opladningen og spænding. Kun sådan holder du det i live, når det først er blevet født.
Hvor mange gange kan du så lade cykelbatteriet op? Svaret er at jo bedre du er til at pleje og bruge dit batteri, jo flere gange kan det lades op. Et batteri til elcykel her en levetid på et sted mellem 500 og 1200 opladninger.
Men er man ikke påpasselig med temperaturen på batteriet eller bliver det helt afladet og ligger i for lang tid, så reduceres livslængden og mængden af opladningscyklusser betydeligt.
Så det korte svar er, at dit batteri holder til rigtig mange cykelture og i rigtigt mange år, så længe at du sørger for at pleje og passe det tilstrækkeligt.


Hvordan tager du batteriet af elcyklen?
Alle cykelbatterier på elcykler kan tages af cyklen. Dermed kan du tage batteriet med indendørs til opladning, og du kan tage batteriet af cyklen og opbevare det tørt og sikkert, hvis du ikke skal bruge din cykel i en længere periode.
Alle cykelbatterierne er monteret med lås til cyklerne, så du helt selv bestemmer, hvornår batterierne kommer af cyklen. Batterier på elcykler er enten monteret inde i stellet på cyklen eller uden på stellet. Det ses tit monteret under bagagebæreren på klassiske elcykler. Placeringen har hovedsageligt designmæssig betydning. På ladcykler med elmotor sidder batterierne oftest inde i ladet under et sæde.
Batterierne skal altid tages af cyklen under transport på cykelholder bagpå bilen og lignede. Husk at ligge det et sikkert sted i bilen, så det ikke flyver rundt under kørsel. Batteriet skal ligeledes afmonteres af cyklen ved langtidsparkering og opbevares i et tørt og tempereret rum med en røgalarm.

