Indholdsfortegnelse

Læs guiden her i cykelbloggen og bliv klogere på opladning elcykel

En elcykel kan holde i mange år og køre rigtig mange kilometer, før den bliver træt. Især ved korrekt opladning af elcykel. Det kan batteriet også, og ved at følge nogle nemme råd kan du forlænge levetiden på batteriet endnu længere og dermed også din cykelglæde.

Hvordan forlænger du cykelbatteriets levetid?

Opladning af elcykel og cykelbatterier? Det virker måske lidt overvældende, men i bund og grund er der kun to ting, som du skal tænke over, hvis du vil forlænge levetiden på dit Li-ion batteri til din elcykel.

Der er nemlig især to ting som forkorter levetiden af et lithium-ion batteri. Temperaturer og høj/lav batterispænding over længere tid. Kort sagt, så har et Li-ion batteri ikke godt af, at være ladet 100% op i længere perioder, ligesom det ikke har godt af at være afladet under 20% i længere perioder.

Du kan dog sagtens lade dit batteri på elcyklen helt op, det er dog smartest at gøre det, hvis du skal ud og cykle indenfor overskuelig fremtid. For den længste levetid ved langtidsopbevaring af Li-ion batterier får man ved at holde batteriet mellem 20% spænding og 80% spænding.

Her ser du 4 afmonterede batterier til elcykler. Det er den type af batterier, som sidder monteret under bagagebæren bagpå cyklen. Denne type er nok den mest udbredte type af batteri til elcykel.
 De fire batterier på billedet er af den type, som er monteret under bagagebæret på elcyklen. De er nemme at klikke af og kan låses med den tilhørende nøgle, så de er sikret, når cyklen ikke er i brug. Batterierne er nemme at klikke af cyklen og tage med indenfor og sætte til opladning, så du kan klare opladning elcykel inde i varmen.

Opladning af elcykel i hverdagen?

Den anden ting, du skal have i tankerne, hvis du vil sikre en lang levetid for dit batteri til din elcykel og el ladcykel er temperaturen af batteriet. Dette gælder både ved opladning og opbevaring af Li-ion batteriet. Kort sagt har batteriet det bedst i temperaturer mellem 7 grader og 29 grader.

Når du cykler gør det ikke noget at batteriet bliver udsat for højere eller lavere temperaturer. Men når du skal lade dit batteri op, er det en fordel, hvis batteriet når at køle ned eller varme op til omkring stuetemperatur, før du sætter det til opladning.

Har du som eksempel cyklet en tur på din elcykel, bør du vente 30 til 60 minutter inden du sætter det til at lade, så batteriet får den optimale temperatur mellem 7 og 29 grader. For selvom batteriet måske ikke føles varmt, når du rører ved det, vil det have en højere temperatur indeni, hvis det har været i brug i længere tid.

Hvordan lader du batteriet til elcyklen op om vinteren?

Om vinteren ved kolde temperaturer er det en fordel at tage batteriet indenfor, så det kan komme op omkring stuetemperatur før du lader det op. Det skyldes at Li-ion batterier ikke tåler at blive tilkoblet strømnettet, hvis de er meget kolde eller måske helt under frysepunktet.

Det er derfor en fordel, hvis du kan lade din cykel indendørs i for eksempel en garage eller cykelkælder om vinteren, så du sikrer, at batteriet er i tørre og lune omgivelser. Alternativt bør du først sørge for at batteriet får den rette temperatur.

For er batteriet meget koldt, når du rører ved det, anbefaler vi, at du tager det med ind i stuetemperatur og venter en time eller to på at Li-ion batteriet bliver den rette temperatur, inden du sætter det til at lade.

Spændingsindikatoren på cykelbatteriet kan trykkes ned, så du kan se, hvor meget strøm der er tilbage på dit batteri til elcykel.
Der er forskellige typer af spændingsindikatorer på de forskellige typer af batterier til elcykler. Ofte er det som på denne model en visuel indikator på selve batteriet, som ved hjælp af 4 eller 5 lamper viser strømniveauet på cykelbatteriet før og efter opladning elcykel. Det gælder både mini-elcykler, El-MTB, ladcykler med el og mange flere. Ofte vil du også kunne aflæse batterispændingen på displayet på cykelcomputeren på styret.

Hvilken batterispænding på Li-ion ved langtidsopbevaring?

Som nævnt i starten maksimerer du levetiden på en Li-ion batteri ved at holde spændingen på batteriet mellem 20% og 80% opladning. De fleste typer af opladere til opladning af elcykel er smarte nok til selv ikke at overoplade batteriet og slår derfor automatisk fra.

Bruger du ikke din elcykel i længere perioder, anbefaler vi, at du lader dit batteri op til 80% spænding en gang i måneden.

Skulle det glippe en enkelt gang, er det ikke batteriets undergang. Men for at sikre en så lang levetid som muligt på et batteri, bør det blive ladet op inden spændingen på batteriet falder til under 20% over en længere periode.

Temperatur og miljø ved langtidsopbevaring af Li-ion batteri

Efter opladning af elcykel ved langtidsparkering om vinteren er det en fordel at tage batteriet af elcyklen og med indendørs, så dit Li-ion batteri ikke bliver udsat for temperaturer under 7 grader i længere perioder. De bedste sted at langtidsopbevare et batteri er i tørre rum med en temperatur mellem 7 og 29 grader.

Det betyder også, at det ikke er sundt for et Li-ion batteri til en elcykel at ligge i forruden på en bil i direkte sollys eller i vindueskarmen indendørs for den sags skyld.

Batterier bør altid opbevares i rum med røgalarm og væk fra særligt brandfarlige genstande.

Her kan du se et batteri til elcykel, som bliver kllikket ud af sin plads i cykelstellet. Langt de fleste batterier til elcykler er låst forsvarligt fast til cyklen med lås og nøgle.
På mange elcykler sidder batteriet som en del af stellet. På dette billede, ser du et batteri til elcykel, som er monteret på skråstangen. Batteriet er låst fast med nøgle, og det kan nemt klikkes af og på, når sikkerhedslåsen er låst op. Placeringen af et batteri på elcykel er både et spørgsmål om visuel design, men også om balancefordelingen på elcyklen.

Hvordan passer og plejer du et batteri til den optimale opladning af elcykel?

Polerne på batteriet og på cyklen bør regelmæssigt efterses, for at sikre at kontaktfladerne er optimale, så strømoverførslen møder mindst modstand. For mindst modstand giver en hurtigt opladning elcykel. Kontaktfladerne på polerne skal helst være blanke. Man kan med fordel vaske dem med en fugtig klud og ved behov slibe dem let med fint slibepapir til metal som f.eks. smergellærred.

Derudover bør du kigge efter synlige skader på batteriet, og generelt sikre at batteriet er intakt.

Du kan med fordel spørge os til råds, hvis du mod forventning oplever problemer med dit batteri til elcyklen. Du kan finde alle vores elcykel tilbud ved at klikke her:

7 tips til at pleje et batteri før og efter opladning af elcykel

  • Brug kun den medfølgende oplader til ladning af dit batteri eller en tilsvarende oplader af samme styrke og spænding.
  • Sikr dig at der altid er spænding på batteriet, når du ikke bruger elcyklen.
  • Optimal spænding er mellem 20% og 80% opladet ved langtidsopbevaring.
  • Sørg for at batteriet er mellem 7 grader og 29 grader varmt, når du lader batteriet op.
  • Batteriet bør køle ned efter intens brug af elcyklen, før du sætter den til opladning.
  • Batteriet må ikke udsættes for fugt eller kraftigt direkte sollys ved opbevaring.
  • Tjek om polerne på batteriet er rene og blanke.
Forlæng cykelbatteriets levetid: Opbevaring og opladning af elcykel