Indholdsfortegnelse

Valg af indvendige gear og udvendige gear på elcykler og cykler generelt

På alle cykler i alt fra elcykler, el foldecykler, el ladcykler, el mountainbikes til resten af feltet, er der kun to typer af geartyper at vælge imellem. Nemlig udvendige gear og indvendige gear. Du har måske stiftet bekendtskab med begge typer. Men her i guiden kan du forhåbentlig blive en lille smule klogere på fordele og ulemper ved de to typer af gear.

For de har begge deres eksistensberettigelse, og alt efter hvilken type cykel du er på udkig efter og hvad du drømmer om at bruge din cykel til i hverdagen, kan der være særlige fordele ved at vælge den ene type gear fremfor den anden type.

En vigtig del i beslutningen for rigtig mange cyklister er, om der er mulighed for at få fodbremse på cyklen. Og det er her rigtig mange valg bliver taget, da man nemlig kun kan få en elcykel eller cykel med fodbremse, hvis man vælger et indvendig gear på elcyklen eller den klassiske cykel.

Derimod vil man ved at vælge en udvendig gear cykel få mere kraftoverførsel fra sine tråd og/eller fra elmotoren på cyklen. Og ofte vil man også kunne få mange flere gear at skifte imellem, så man kan bruge cyklen til flere slags terræn og flere typer af kørsel.

Indvendige gear på elcykler og klassiske cykler

Det indvendige gearsystem bliver primært brugt på el-citybikes og klassiske cykler, men mountainbikes laves også med indvendige gear. Disse typer fås naturligvis også med indvendige gear på elcykler.

Fælles for dem, er at her sidder tandhjul og gearveksling beskyttet inde i navet og man kan genkende systemet ved at der kun er 1 tandhjul på navet. Indvendige gear findes typisk med 3, 5, 7 eller 8 gear.

Fordele/Ulemper ved indvendige gear sammenlignet med udvendigt system

+ Lavt behov for vedligeholdelse

+ Høj holdbarhed

+ Meget robust

Højere vægt ca. 1 kg

Stort krafttab op til 80 % i forhold til udvendigt gearsystem

Dyrt at reparere

Cykler og elcykler med udvendige gear

Det udvendige gear er i Europa det mest solgte system. I Danmark bliver der stadig solgt flest cykler med indvendige gear, men denne tendens ser ud til at ændre sig.

De udvendige gear ser man i Danmark typisk på sportscykler, racercykler, mountainbikes – men det bliver også brugt mere og mere på citybikes. Og især på elcykler og ladcyklen vinder de udvendige gear frem. En af grundene til dette, er at mange elcykler med baghjulsmotor på grund af produktionstekniske årsager bliver solgt med udvendige gear. Dette er ikke et problem for elcykler med centermotor og elcykler med forhjulsmotor.

Man kan kende det udvendige gearsystem på alle de udvendige og synlige tandhjul. De er også disse tandhjul og skifteren herved, man som cykelejer med udvendige gear, skal sørger for at holde fri for skidt og sten.

Læs vores guide til rend og vedligeholdelse af din elcykel og cykel ved at klikke her.

Fordele/Ulemper  ved udvendige gear sammenlignet med indvendigt system:

+ Lav vægt

+ Høj kraftoverførsel op til 80 % bedre sammenlignet med indvendigt gearsystem

+ Ikke så dyrt at reparere

Kræver mere vedligeholdelse, specielt i vinterhalvår, tåler ikke salt

Mere sart over for stød og slag

Udvendige gear skal renses og smøres om vinteren. Vejsalt kan på ingen tid få et ubehandlet udvendigt gearsystem til at ruste helt sammen. Så her er der et større behov for smøring og vask sammenlignet med de indvendige gear.  

Udvendige gear eller indvendige gear? Vores konklusion:

Konklusion på valget mellem udvendige gear eller indvendige gear: Prioriterer du vægt og kraftoverførsel højest, skal du vælge en cykel monteret med udvendige gear.

Ønsker du derimod ikke at vedligeholde cyklen i den grad de udvendige gear kræver, er de indvendige gear at foretrække, her er behovet for vedligeholdelse minimalt. Ved at vælge en indvendige gear cykel får du derudover også den fordel, at du kan få en klassisk fodbremse på din cykel.

Derudover er du ved køb af en elcykel med baghjulsmotor også begrænset i valget af indvendige gear, da meget få elcykler fås med denne løsning. Vælger du i stedet for en elcykel med centermotor eller en elcykel forhjulsmotor, kan du altid finde begge geartyper.

Gear-guide: Indvendige gear eller udvendige gear på cyklen?