Indholdsfortegnelse

Rengøring & vedligeholdelse af cykel – slip nemt, se her

Kæden, tandhjul og gear på cykler og elcykler er nogle af de vigtigste bevægelige dele, som du bør sorge for er rengjorte og velsmurte. Når du har læst denne guide, er du godt i stand til at selv at klare daglig vedligeholdelse af cykel og rengøring af cykel.

Rengøring og vedligeholdelse af cykel eller elcykel? Så nemt slipper du! En ren, smurt og vedligeholdt cykel kører bare bedre. Og så holder cyklen og din cykelglæde bare længere, når alle bevægelige dele kører smurte og fri for skidt og snavs.

Seks genveje til vedligeholdelse og rengøring af elcykler og cykler

Har du styr på disse 6 punkter ved rengøring af cykel, er du godt kørende på din cykel i hverdagen og i mange år frem. Vedligeholdelse af cykler behøver nemlig ikke at tage lang tid. Heller ikke hvis du har en elcykel eller elladcykel.

  1. Hold cyklen ren. Rengøring af cykel er bedst ved ofte at tørre den over med en blød klud med mild sæbe og vand. Glem ikke at fjerne snavset og støvet fra alle dele af cyklen. Inklusive hjul, kæde, gear og bremser.
  2. Smør cykelkæden, det er vigtigt. En ren kæde kræver bare mindre kræfter at trække rundt og er derfor vigtigt ved vedligeholdelse af cykel. Brug en passende cykelolie for at undgå rust og slid. Men pas på, overskydende olie skal tørres af med en klud.
  3. Kontroller dæktrykket. Dette er afgørende for din cykels ydeevne. Så gør det regelmæssigt for at undgå punkteringer og for at få den bedste køreoplevelse. Du formindsker desuden slid på dækket ved vedligeholdelse af et optimalt dæktryk.
  4. Juster gear og bremser – regelmæssigt. Det er vigtigt at sikre, at de fungerer korrekt. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du gør det, bør tage cyklen til en professionel cykelmekaniker. Husk at de også skal være rene for at være effektive.
  5. Opbevar cyklen korrekt. Hold den tør og ren på et passende sted. Forlad den ikke udenfor eller i et fugtigt miljø, da det kan føre til rust og korrosion. Især elcykler har godt af at stå i tørvejr mest muligt.
  6. Endelig skal du inspicere cyklen regelmæssigt for at opdage eventuelle skader eller slitage. Dette er en nem, men stor del af vedligeholdelse af cykler. Hvis du bemærker noget, der ikke ser rigtigt ud, skal du udskifte dele eller reparere cyklen efter behov.

Hvorfor pleje og rengøring cykler og elcykler?

Ved at holde din cykel eller elcykel ren og velsmurt ser den ikke kun bedre ud. Med jævnlig vedligeholdelse af cykler og deres sliddele vil cyklerne have et meget længere liv. Og du vil opleve en meget større cykelglæde, hver gang du hopper i sadlen.

Derudover opstår skader og slid bare hurtigere på dele som kæde, bremser og gear, hvis der får lov at samle sig skidt og snavs på disse. Det er en af grundende til at rengøring af cykler er en god ide.

Kører du meget i naturen eller væk fra asfaltvejene f.eks. på en el mountainbike, så er det især vigtgit at du får gjort bugt med skidt og snavs efter cykelturen.

Det er vigtigt ved rengøring og vedligeholdelse af cykler, at man holder bremser og bremseklodser rene for skidt og snavs. Herudover er vedligehold af cykelkæden også vigtigt i forhold til bremseegenskaber, hvis din cykel er udstyret med fodbremse.

Korrekte plejemidler og rengøringsmidler til rengøring af cykel

Ved rengøring af cykler er det vigtigt, at du bruger de rigtige plejemidler og rengøringsmidler, så du ikke laver unødig skade ved rengøring af cyklen. Brugen af hårde børster eller aggressive rengøringsmidler kan beskadige cyklens overflader, lak og farver og forårsage ridser eller skader på bevægelige dele.

Cykelkram forhandler kun gennemtestede og helt i orden mærker til pleje og rengøring af cykler og elcykler. Har du spørgsmål vedrørende valg af disse, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig videre mod en effektiv pleje og rengøring af din elcykel elle klassiske cykel.

Du kan se på teksten ved de enkelte produkter på vores hjemmeside, hvordan de kan hjælpe dig med rengøring og vedligeholdelse af cykler.

Mere om vedligeholdelse og tjek af elcykler og klassiske cykler

En anden let rengøring af cykler og elcykler er, hvis du efter en regnvejrsdag eller en våd tur tørrer den af med en tør klud eller klæde. Hermed reducerer du risikoen for rust og korrosion på cyklens stel og dele. Sørg for at tørre alle dele af cyklen, herunder fælge, kæde, gear og bremser.

Ved vedligeholdelse af cykler bør cyklen regelmæssigt efterses og inspiceres for at opdage eventuelle skader eller slitage på sliddelene. Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er nogle dele, der trænger til at blive udskiftet eller repareret, da dette har betydning for cykeloplevelsen og sikkerheden.

Du kan selv undersøge cyklen for eventuelle problemer. Eller tage den forbi en cykelmekaniker, der hurtigt kan identificere eventuelle problemer. Han kan også give dig råd om, hvordan du bedst kan løse dem.

Du bliver også mere fortrolig med cyklens funktioner og dele, hvis du tager dig tid til at inspicere den. På den måde oplever mange også at få mere glæde af deres cykel på lang sigt.

Polerne på elcykel batterierne bør jævnligt efterses for at sikre at kontaktfladerne er rene og fri for korrosion. På trods af at batterier og elcykler er skabt til at være vandtætte, så kan der alligevel opstå problemer, som bør tages hånd om i den jævnlige vedligeholdelse af elcyklen.

Særligt om vedligeholdelse af elcykel og rengøring af elcykler

Især elcykler har det allerbedst, hvis de bliver opbevaret i tørre omgivelser, da elektronikken i elcyklen ikke har godt af at være fugtigt over lange perioder. Din elcykel er konstrueret til og kan altså sagtens tåle vand eller regnvejr. Men det er vigtigt at den ikke konstant står i fugtige omgivelser, så den kan nå at tørre igen. Se vores udvalg af transportable cykelgarager her.

Det betyder også at du skal være varsom med at sprøjte overdrevent meget vand på batteriet og cykeldisplayet ved rengøring af elcykel. Vandet kan nemlig trænge ind og forårsage skader. Ligesom ved vedligeholdelse af cykler, kan du også tørre din elcykel af med en tør klud, når du har cyklet en tur i våde omgivelser.

Batteriets poler bør også efterses som en del af vedligeholdelse af elcyklen, da korrosion kan dannes, hvis de er blevet fugtige. Du bør også sørge for at dit batteri opbevares ved optimale temperaturer (7-25 grader), for at forlænge dettes levetid. Læs mere om pleje og vedligeholdelse af cykelbatterier i guiden her.  

Rengøring og vedligeholdelse af cykler og elcykler